terminarz dnia 16.12.2014
Wystawa prac Gurgena Gadachika
miejsce: Galeria Sztuki Współczesnej ul. Chopina 21
data:
2.
12.
2014
do
10.
01.
2015
kategoria: Ogólne
Gurgen Gadachik
Mieszkaniec Raciborza. Urodził się w stolicy Armenii, Erywaniu. Tam też ukończył studia na wydziale reżyserskim Uniwersytetu Sztuk Pięknych i Teatru. Reżyser, operator filmowy, artysta.
Gurgen Gadachik stworzył nowy nurt w sztuce – „gugizm”. Charakterystyczne dla niego „obrazy” są malowane nie farbami ale płynnym metalem. Potocznie nazywamy je "gadacziki".
Tematycznie w jego pracach przewija się kilka wątków: balet, taniec, znaki zodiaku, Cyganka, błazen, koło fortuny, aktorzy i maski, muzyka, los, kosmos, jak również scenki rodzajowe.
,,Wielkość w małym’’ te łacińska mądrość można zastosować opisując sztukę autora: różnorodność, wielobarwność treści i sensów, zawierającej się w maleńkiej, precyzyjnej formie z nastrojem kameralności i intymności.
Wystawa KUCHNIA RACIBORSKA
miejsce: Muzeum ul. Gimnazjalna 1
data:
5.
12.
2014
do
13.
03.
2015
kategoria: Ogólne
KUCHNIA RACIBORSKA
Wystawa „Kuchnia raciborska” ukazuje zmiany wystroju kuchni, mebli i sprzętów kuchennych od XIX wieku do poł. XX w. Zwiedzający mogą zobaczyć malowane meble z XIX w., byfyj z pocz. XX w. oraz solidny zestaw mebli kuchennych wykonany przez miejscowego stolarza z poł. XX w. Na wystawie jest bardzo duża ilość narzędzi kuchennych używanych w gospodarstwach domowych. Część wystawy prezentuje tradycyjne narzędzia do wypieku chleba – słomionki do chleba, dzieże, pociosła, łopaty do wsadzania bochenków do pieca. W jednej z części pokazujemy narzędzia do przechowywania i przeróbki mleka m.in. do wyrobu sera – prasy do sera, masła – różne typy masielnic i śmietany - centryfugi. Zwiedzający mogą podziwiać piękne formy do pieczenia ciast – formy do bab, do ciastek, do marcepana itp. Jedna część wystawy poświęcona jest tradycjom piernikarstwa raciborskiego. Przedstawiamy XVIII i XIX- wieczne formy piernikarskie, odlewy gipsowe wykonane z tych form, przepisy na tradycyjne ciasto piernikowe. Wnikliwy odbiorca może zapoznać się z tradycyjnymi recepturami potraw śląskich na wodzionkę, żur, mouczkę, siemieniotkę, kołocz śląski, krupnioki, kreple i wiele innych. Wszystkie prezentowane na wystawie obiekty pochodzą z terenu raciborskiego.
Wystawa PODZIEMNY RACIBÓRZ
miejsce: Muzeum w Raciborzu ul. Gimnazjalna 1
data:
7.
12.
2014
do
28.
02.
2015
kategoria: Ogólne
Ekspozycja prezentuje wyniki badań archeologicznych prowadzonych w mieście Racibórz podczas ostatnich czterech lat. Przedstawia zabytki pozyskane podczas wykopalisk prowadzonych na terenie m. in. dawnego klasztoru dominikanek przy ul. Gimnazjalnej, na obszarze dawnego cmentarza miejskiego przy ul. Ludwika oraz Skweru Pieczki, ul. Chopina, ul. Zamkowej i ul. Solnej. Na wystawie można oglądać liczne fotografie dokumentujące zabudowę średniowiecznego miasta, m.in. konstrukcję średniowiecznych fortyfikacji miejskich.
Wystawa fotografii ,,10 lat ALMANACHU PROWINCJONALNEGO’’
miejsce: Galeria RCI ul. Długa 2
data:
10.
12.
2014
do
7.
01.
2015
kategoria: Ogólne
Spotkanie Klubu Przyjaciół Biblioteki na Ostrogu
miejsce: Biblioteka - Filia nr 2 Ostróg
data:
16.
12.
2014
godzina: 16:15
kategoria: Ogólne
Grudzień to idealny moment na myszkowanie wśród książek kucharskich w poszukiwaniu przepisów na aromatyczne świąteczne wypieki. Wiele z nas ma wtedy dylematy, czy zaryzykować innowacyjny przepis, czy tez pozostać przy tych tradycyjnych, przekazywanych z pokolenia na pokolenia. Czy książki kucharskie nie kłamią mamiąc nas idealnymi fotografiami deserów, które w rzeczywistości zrobione zostały na potrzeby książki z plastiku czy gumy? Już nasza w tym głowa, żeby w gąszczu literatury kulinarnej wyszukać te perełki, które z czystym sumieniem będziemy mogli polecać. Najważniejszym punktem grudniowego spotkania będzie jednak wizyta pani Weroniki Chilmon, znanej raciborskiej autorki bloga kulinarnego „Smaki Weroniki”. Liczymy na to, że podzieli się
z klubowiczami przepisami na pyszne potrawy i przekaże wiele cennych rad. Jesteśmy pewni, że nasze ostatnie w tym roku spotkanie upłynie w miłej atmosferze, a magia zbliżających się świąt skłoni do refleksji i zadumy.
Świąteczne smaczki Klubu Przyjaciół Biblioteki
miejsce: Filia Nr 2 Ostróg
data:
16.
12.
2014
godzina: 16:15
kategoria: Biblioteka
Święta są czasem emocji, refleksji, wspomnień, prezentów i dobrego jedzenia. Siadamy wspólnie do suto zastawionych stołów, na których pojawiają się cudowne i przepyszne dania. Każda rodzina ma swoje ulubione smaki, swoje rodzinne sekrety doprawiania dań świątecznych i wigilijnych. Ważną sprawę odgrywa regionalizm, nasza historia, kultura i tradycja.
W trakcie spotkania Klubu Przyjaciół Biblioteki na Ostrogu zastanawiałyśmy się, jak przygotować wieczerzę wigilijną, aby była wyjątkowa i niepowtarzalna. Najpierw przedstawiono zgromadzonym klubowiczkom, przepisy na potrawy wigilijne z różnych stron Polski i w oczekiwaniu na naszego gościa wymieniałyśmy informacjami o tym, co w tym pięknym dniu jest na naszych stołach. Pani Weronika Chilmon, raciborska autorka bloga kulinarnego „Smaki Weroniki” zjawiła się z niespodzianką, prezentem dla Klubu w postaci pysznego tortu. Wprawiła nas tym w doskonały humor, gdyż ciasto było doskonałe. Sama pani Weronika okazała się osobą bardzo skromną, choć o gotowaniu wie niemal wszystko.
Nasz gość tak mówi o sobie:
Z zawodu jestem tokarzem! Przez 31 lat pracy zawodowej zajmowałam się obróbką metali. Przez pierwsze lata pracowałam na tokarce, potem na strugarce, jednak moją prawdziwą, życiową pasją jest gotowanie. Najbardziej lubię piec ciasta. Poza tym wymyślanie różnych nowych potraw jest moim hobby. Do pieczenia używam zawsze szklanki o pojemności 250 ml. Nie uznaję również w potrawach koloru niebieskiego, ponieważ nie ma naturalnej żywności o tym kolorze, dla mnie to zawsze pozostanie chemią.
Podczas spotkania Klubu, pani Weronika doradzała, co zrobić by smak potraw był wyrazisty, aromatyczny i przede wszystkim świąteczny. Na każde z zadanych pytań odpowiadała cierpliwie, a pytania były naprawdę szczegółowe. Zdradziła nam wiele swoich osobistych sekretów i zostawiła kilka przepisów typowo świątecznych. Dla osób zainteresowanych ważna informacja: regularnie w każdym numerze bezpłatnej gazetki „Nasz Racibórz” ukazuje się jeden ze znakomitych przepisów blogerki.
Większość przepisów znajduje się na stronie https://www.naszrybnik.com/site/artykuly/5-styl-zycia/16-gotowanie.html Pani Weronika Chilmon prowadzi także blog pod linkiem https://www.smakiweroniki.pl/
Galeria - KPB - grudzień