• Język migowy
  • BIP
Strona główna/Urząd/Aktualności/Wiadomości Urzędu Miasta/IV KONKURS KULINARNY OSÓB NIEPEŁNOSPRAWNYCH

IV KONKURS KULINARNY OSÓB NIEPEŁNOSPRAWNYCH

2019-11-28
Dynia w centrum uwagi
Dynia w centrum uwagi

26 listopada w dziennym Domu Pomocy Społecznej w Raciborzu odbył się konkurs kulinarny pt. „Dynia w centrum uwagi". W konkursie kulinarnym wzięli udział przedstawiciele DPS "Złota Jesień", Warsztatów Terapii Zajęciowej, DPS św. Notburgii, oraz "Iskierki". Wśród uczestników dominowały panie, ale nie zabrakło też panów.

Konkurs cieszy się dużą popularnością i budzi wielkie emocje wśród uczestników, co roku sposób podania potraw i wygląd kucharzy jest na najwyższym poziomie. Potraw przygotowanych w konkursie nie powstydziłaby się żadna restauracja.

Przygotowywaniu potraw przyglądał się Aleksander Drost, reprezentant kuchni Pracowni Smaku "Orso" z Knurowa. Doświadczony kucharz przyznaje, że dynia jest warzywem niedocenianym, ale na szczęście na nowo odkrywanym w polskiej kuchni, ponieważ jest bardzo zdrowa i jak udowodnili uczestnicy Konkursu daje wiele możliwości jej podania. Generalnie przepisów jest tyle, ile osób je wykonujących. Zawodowemu kucharzowi imponowała organizacja pracy uczestników.


W tym roku wygrała drużyna gospodarzy ze swoja zupą dyniową, drugie miejsce zajęły Warsztaty Terapii Zajęciowej, a trzecie miejsce ex aequo raciborskie Domy Pomocy Społecznej.

Konkurs "Dynia w centrum uwagi był czwartą edycją kulinarnych zmagań organizowanych w Dziennym Domu Opieki Społecznej "Iskierka" w Raciborzu. Konkurs był objęty patronatem Prezydenta Miasta Raciborza oraz Starosty Raciborskiego. Nagrody ufundowała również właścicielka restauracji  Pracownia Smaku "Orso".W Konkursie chodzi przede wszystkim o zabawę i aktywizację osób starszych i niepełnosprawnych. Podstawowy cel konkursu, czyli dobrą zabawę, udało się osiągnąć, o czym zaświadczają dołączone do artykułu zdjęcia.

Autor: OPS

do góry